Svarprocent

100%

Svartid

Inden for 9 timer

Tim Panduro og Maya Schuster

Prisniveau

Kr. 2.500 - 5.000

Hjemby

Områder

Varighed

1-2 timer (eller efter ønske)

Profil

Asocial. Nazisterne hæftede betegnelsen på mere end 2000 danske mænd, der blev arresteret i slutningen af besættelsen. 430 af dem blev sendt i kz-lejr. Her blev de holdt uden for fællesskabet og havde enorme dødstal. De, der overlevede, kom hjem til et land, der ikke var klar til at modtage dem som ofre. De havde svært ved at opnå erstatninger og gled ud af den fælles historie om besættelsestiden. Det kom til at påvirke både deres og deres efterkommeres liv.

Læs mere...

Mere om Tim Panduro og Maya Schuster

”Jeg blev fængslet af tyskerne sammen med de asociale. Hvorfor jeg skulle være asocial, ved jeg bestemt ikke, da jeg ikke er nogen straffet person. Mit hjem blev ødelagt af tysken, og så måtte jeg være i deres kløer i fem måneder, om jeg har fortjent det må Gud vide, jeg ved det ikke, men jeg må jo tro, at de danske mænd, som administrerer dette kontor, må mene, at jeg er en ussel person, som har fortjent den skæbne, jeg fik. Jeg er og har altid været en dansk mand.”

Ordene kommer fra en 33-årig bryggeriarbejder. Den 14. marts 1947 skrev han i desperation til det råd, der stod for at dele erstatninger ud til tidligere kz-fanger. Bryggeriarbejderen havde hverken fået erstatning eller oprejsning. Han var nemlig blandt de 430 danske mænd, der i Besættelsens sidste efterår og vinter blev deporterede som ”asociale” eller ”vaneforbrydere” til kz-lejren Neuengamme. En broget flok af sortbørshandlere, småkriminelle, arbejdsløse og drukkenbolte samt ustraffede, der var på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt. De blev arresteret i de største danske byer ved gaderazziaer eller i deres hjem. Efter en overfladisk afhøring blev de sendt til Neuengamme. Næsten hver tredje af dem døde - den største dødelighed blandt nogen dansk fangegruppe. Alligevel har de hidtil været et overset kapitel i besættelsestidshistorien.
Den 1. september 2014 udkom vores bog ”De asociale – kz-lejrenes glemte danskere” på Gads Forlag. Siden har vi tilbudt foredrag om de to oversete grupper af deporterede. I foredragene folder vi hele historien ud: hvorfor besættelsesmagten anholdte så mange mennesker, de deporteredes skæbne i kz-lejrene, og hvordan de overlevende og deres pårørende blev skadet af de betegnelser, nazisterne gav dem.

Bogen er ikke blot en fortælling fra Besættelsen, men også en beretning om mennesker i en voldsom situation og et stykke socialhistorie. Det er historien om, hvordan den fælles fortælling om besættelsestiden blev til – og om, hvad det betød at være gråzoneeksistenser i en tid, der kaldte på helte og skurke.

Kontakt os hvis I vil vide mere eller bestille et foredrag. Så kan vi tale om tidspunkt, pris, særlige ønsker etc.

Om os: Tim Panduro er 39 år og journalist. Har tidligere udgivet bogen "Fortællinger fra graven."
Maya Schuster er 29 år gammel, cand. mag. i tværkulturelle studier og arbejder som fundraiser.

Kontakt Tim Panduro og Maya Schuster

Kontakt Tim Panduro og Maya Schuster via formularen her, så vil Tim Panduro og Maya Schuster vende tilbage hurtigst muligt. Det er gratis. Du er ikke forpligtet til at benytte det tilbud du modtager.