Henrik Schøneberg
Profil
Velkommen til min profil. Jeg er filosof og erfaren foredragsholder. I mit virke har jeg fokus på, hvad det indebærer at tænke og leve godt, og den røde tråd i foredragene er det oldgræske ordsprog "Kend dig selv". Foredragene kan skræddersyes til den enkelte lejlighed.
Jeg har i et årti holdt velanmeldte foredrag på både plejehjem, højskoler og i universitetsverdenen, heriblandt som årlig gæsteforelæser ved Cambridge Festival arrangeret af Cambridge Universitet, ligesom at jeg har holdt inspirationsforedrag for en lang række små og store virksomheder. Med baggrund i min uddannelse indenfor filosofi og videnskabsteori, har jeg publiceret artikler i nogle af verdens mest læste og velansete vidensmagasiner, såsom Wired og New Humanist.
Jeg tilbyder følgende foredrag:
1) Bevidsthedens Udvikling og Potentialer
Hvordan er menneskets bevidsthed opstået, og hvordan kan vi udnytte den bedre? I dette velanmeldte foredrag besvarer jeg disse spørgsmål ved hjælp af eksempler fra hverdagen og med velbegrundede og tankevækkende argumenter, der lægger op til debat om, hvem vi er, og hvilke potentialer vi besidder.
"Et øjenåbnende foredrag om filosofi, menneskets udvikling og nogle bud på hvorfor vi handler som vi gør - os moderne mennesker.”
Eva Terp-Hansen, Viceforstander på Nordjyllands Idrætshøjskole, april 2015
2) Kollektiv Bevidsthed
Siden oldtiden har man anet, at vi med vores fælles intelligens kan tænke bedre, end vi hver især er i stand til, og i sidste århundrede begyndte man at føre videnskabeligt bevis for vores kollektive bevidsthed. Blandt andet bad man folk gætte, hvor mange kugler der er i en beholder og fandt derved ud af, at gennemsnittet af folks gæt ofte er forbavsende tæt på korrekt. Vi afprøver 'wisdom of the crowd’, som fænomenet hedder, ved foredraget, og diskuterer årsager til det, samt de muligheder og begrænsninger, der ligger i vores kollektive bevidsthed. Måske det kan skabe grobund for større tolerance at have bedre for øje, at vi ofte tager fejl individuelt, men tilsammen har ret.
3) Filosofien og Videnskabens Opståen
Filosofi og videnskab opstod samtidig i det gamle Grækenland. De tanker der blev udviklet dengang, ligger til grund for moderne demokrati, rationel tænkning og videnskabelig udvikling. Ved at forstå hvordan det hele begyndte har vi bedre forudsætninger for at forstå vores moderne verden, og navigere fornuftigt i den i det daglige. Foredraget tilbydes også afholdt under åben himmel (se næste side).
Med afsæt i dette foredrag grundlagde jeg i 2015 mærkedagen Thales dag om hvilken verdens mest berømte filosof, skriver:
”I dag, mere end nogensinde, hvor populister appelerer til vores mest basale følelser med fordrejede billeder af virkeligheden, har vi brug for at fejre videnskaben og filosofiens idealer, og beskytte den frie udveksling af idéer på en rolig og civil facon. Jeg hilser Thales Dag velkommen som en anledning til at huske på vigtigheden af disse idéer”.
- Peter Singer
4) Dårlige Argumenter Der Gør Dig Klogere
Både medier og den private svære er fyldt med dårlige argumenter, også kaldet logiske fejlslutninger. Gennem konkrete eksempler på logiske fejlslutninger i hverdagen kan tilhøreren blive bedre til at spotte manglerne i egne og andres argumenter. Derved bliver de bedre til, at argumentere godt.
Foredraget tager udgangspunkt i min artikel ved navn 'Bad Arguments That Make You Smarter', som er blandt de mest læste artikler, der har været udgivet i verdens mest populære filosofiblad, Philosophy Now.
5) Musik og Sandhed
Filosofi bliver ofte med rette forbundet med logisk tænkning. Der er imidlertid også andre udtryksformer, som har interesseret filosofferne op gennem tiden, og i dette foredrag ser vi på, hvad nogle af de store filosoffer såsom Platon, Schopenhauer og Adorno mente det var, som gjorde musik til et så effektivt udtryk for sandheden om menneskets adfærd og natur, og hvori denne sandhed ifølge deres betragtninger består.
Musik er min anden store passion foruden filosofi, og jeg har i en årrække taget aktivt del i København- og New York’s singer-songwriter miljø som både udøvende kunstner og musikvært. Jeg medbringer gerne min guitar, og synger et par af mine bedste sange, for at illustrere den alvor og ærlighed som musikken kan bringe frem i os, og som kan være med til at bringe lys over, hvem vi mennesker er.
En variation over foredraget var velbesøgt og blev godt modtaget ved 10 års jubilæet for Cambridge University’s ‘Festival of Ideas’ i oktober 2017. Se en dokumentar baseret på foredraget i videoen 'Music and Honesty' via YouTube.
6) Kunstig intelligens med Mennesket i Centrum
Vores telefoner er spækket med kunstig intelligens, og teknologien bliver mere og mere omsiggribende i vores hverdag. Derfor er det forståeligt, at diskussioner omkring kunstig intelligens er her, der og alle vegne i disse år, men hvad er kunstig intelligens egentlig, og hvori består dens muligheder og begrænsninger? Det vil jeg gøre kursisterne klogere på i dette foredrag, hvor jeg sammenfatter den komplekse problemstilling, og lægger op til diskussion omkring, hvordan vi bedst kan sikre, at udviklingen bliver til mest mulig gavn for os med de udfordringer og potentialer, teknologien er forbundet med.
Ved at spejle os i den kunstige intelligens, kan vi måske ovenikøbet gøre os bedre tanker om os selv, vores værdier, hvad der gør os unikke, og endemålet for vores eksistens.
Jeg har siddet med i ekspertpaneler for EU, som har set på, hvordan vi håndtere muligheder og udfordringer forbundet med kunstig intelligens.
7) Kunstig Intelligens og Arbejdsmiljø
Kunstig intelligens får stadig større indflydelse på vores arbejdsliv, og det kan både have negative konsekvenser som resultat af blandt andet øget arbejdstempo og mere overvågning, men også positive konsekvenser i form af f.eks. færre arbejdsulykker og mere kreative arbejdsfunktioner. Ved hjælp af den mest anerkendte litteratur på området, samt konkrete eksempler fra arbejdslivet dykker foredraget ned i, hvilke handlemuligheder vi har, i forhold til at udnytte den kunstige intelligens og dens enorme potentialer, samtidig med at vi undgår at gøre os til slaver af vores egen teknologi.
Der er således lagt op til diskussion omkring, hvordan vi bedst benytter de handlemuligheder vi har, i forhold til at sikre en positiv udvikling med kunstig intelligens i arbejdslivet, samt refleksion over, hvad det gode arbejdsliv i det hele taget indebærer.
Jeg har vejledt flere af Danmarks største virksomheder i, hvordan kunstig intelligens påvirker arbejdslivet, og var i sin tid hovedmand bag verdens første kursus omhandlende kunstig intelligens og arbejdsmiljø, som jeg udarbejdede i samarbejde med ArbejdsmiljøGruppen.
8) Den bedste af alle verdener
Filosoffen G.W. Leibniz påstod, at vi lever i en verden, som nok ikke er perfekt, men dog så god som en verden nu engang kan blive. Det ville hans efterfølger Arthur Schopenhauer ikke høre tale om. Han mente snarere, vi lever i den værste af alle tænkelige verdener. Det er fristende at stille sig midt imellem de to kamphaner, men i dette foredrag vil filosof Henrik Schøneberg stille sig på optimisten Leibniz side, og argumentere for at glasset bedst kan forståes som halvt fuldt, omend han krediterer pessimisten
Schopenhauer for, at føre ham i denne retning.
‘Men mod Leibniz’ tydeligt sofistiske beviser på, at dette er den bedste af alle mulige verdener, kan vi endda modsat med alvor og ærlighed bevise, at det er den værste af alle mulige verdener.’
- Arthur Schopenhauer, Verden som vilje og forestilling
9) Den Filosofiske Undren
Filosofi begynder med undren, men det er min påstand at den dybeste undren aldrig er blevet gjort til genstand for nærmere analyse før. Med udgangspunkt i denne undren har jeg udvikler en teori om, hvorfor tilværelsen hænger sammen som den gør. Aspekter af teorien er blevet benyttet af autoriserede psykologer, og den blev vel modtaget ved et seminar på Niels Bohr Instituttet i København under titlen Den Filosofiske Undren.
I dette foredrag vil jeg fremlægge min teori og anskueliggøre, hvordan mine overordnede betragtninger kan bidrage til forståelsen af os selv og verden omkring os. Således er der lagt op til tanker der knager og lystig debat, om hvem vi er, og hvordan vi finder mening i tilværelsens absurditeter. Foredraget centrerer sig omkring begrebet akrasia, det vil sige tendensen til at handle imod sin egen bedste overbevisning. Det behandler spørgsmål såsom:
Hvad styrer naturlovene?
Hvorfor tager verden sig ud som den går og ikke på en anden måde?
Hvordan bliver vi lykkelige, og hvorfor er vi det så ofte ikke?
Foredraget er blevet til en flot dokumentarfilm. Se A Broader Perspective via YouTube.
10) Filosofien Bag Dårlige Vaner
Vi døjer alle med dårlige vaner, men hvorfor har vi dem, hvordan overkommer vi dem, og hvad siger de om tilværelsens beskaffenhed og vores plads i den?
Vores tendens til at handle i modstrid med vores bedste overbevisning er til skade for både vores personlige velvære og sundhed, og for vores fælles interesse i at løse tidens store udfordringer såsom klimakrisen der ifølge FN er forårsaget af klimaprokrastination, hvilket vil sige vores tendens til at udskyde til i morgen, hvad vi bør gøre i dag.
I dette foredrag tager jeg udgangspunkt i, hvad filosoffer siden oldtiden har haft at sige om dette paradoksale fænomen, og med hjælp fra moderne psykologi og neurovidenskab tegner der sig et mere sammenhængende billede, der kan hjælp os til at overkomme dårlige vaner, men også til at blive mere forstående overfor os selv og hinanden, når vi har svært ved at leve i overensstemmelse med vores bedste overbevisning.
11) Filosofien bag Dilemmaer
Hvad skal vi spise? Hvem vi skal date? Hvilket parti skal vi stemme på? Livet er fuld af dilemmaer, og ved at tage inspiration fra filosofisk problemløsning såvel som moderne psykologi vil emnet dilemmaer blive undersøgt og afsløre årsagerne til, hvorfor vi til tider synes at være så ubeslutsomme. Dette vil hjælpe os med at blive bedre til at løse vores dilemmaer.
Foredraget reflekterer ligeledes over mulighederne for, at vi bedre kan acceptere vores uforløste dilemmaer i stedet for, at lade os frustrere af dem, og hvordan vi kan benytte vores fastlåste dilemmaer, som en mulighed for at lære os selv og tilværelsen bedre at kende gennem den kritiske tænkning og selvreflektion, som dilemmaerne giver anledning til. Endelig lægges der op til diskussion omkring, hvad de dilemmaer vi tumler med, siger om os mennesker, og den tid vi lever i.
Foredraget var blandt de mest populære ved Cambridge Universitets årlige festival i 2025
Kontakt Henrik Schøneberg
Kontakt Henrik Schøneberg via formularen her, så vil Henrik Schøneberg vende tilbage hurtigst muligt. Det er gratis. Du er ikke forpligtet til at benytte det tilbud du modtager.